Aromatyczna, sycąca i orzeźwiająca wegańska zupa cytrynowa z ciecierzycy, marchewki, szpinaku, tahini i ryżu! To smak, który przywiozłam ze sobą z wakacji w Grecji.

Hmm.. Ale mnie wzięło na wspomnienia, aż napłyneła mi ślinka i poczułam smak tamtego lata… Klasyczne souvlaki,  gyros, greckie sałatki,  pikantne dipy z bakłażana, baklava.. No i oliwki, kapary, pita i feta, najlepsze jakie kiedykolwiek próbowałam. Wracając do przepisu to moja wersja greckiej zupy avgolemono, w której zakochałam się w Grecji – zupa cytrynowa tradycyjnie przyrządzana z kurczaka, orzo i warzyw.

Jednak zamiast ciężkiej śmietany zupę zagęszczamy tahini, dzięki czemu jest jedwabista i delikatnie orzechowa. Nasza wersja jest również zrobiona z ciecierzycy zamiast kurczaka.

Jest to wspaniała, szybka w przygotowaniu zupa na wiosenne dni. 

Kuchnia

Wegańska

;

Czas przygotowania

30 min

Porcje

Dla 4 osób

Zaawansowanie

Bardzo łatwy

Składniki na zupę cytrynową z ciecierzycą: 

  • oliwa z oliwek 
  • cebula
  • marchewki
  • czosnek
  • bulion warzywny  lub woda
  • ryż orzo
  • ciecierzyca
  • tahini  
  • sok z cytryny (około 3 – 4 duże cytryny)
  • szpinak
  • koperek
  • sól + pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obrać i umyć, następnie rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Podsmażyć cebulę i marchewkę około 5 – 7 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.

Dodać bulion lub wodę oraz ciecierzycę i ryż. Zmniejszamy ogień pozostawiamy w delikatnym wrzeniu 7-8 minut.

Po ugotowaniu dodaj tahini, sok z cytryny, szpinak i  dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj koper i przyprawy według uznania. 

Dodatki:

Domowy chleb, chlebki naan

zupa cytrynowa z ciecierzycy

Cytryny są niezwykle wszestronne w kuchni. Wzmacniają ostry smak i kwiatowy aromat w potrawach, sprawiają, że dania stają się lekkie i orzeźwiające. Ponadto cytryny mają wiele zalet zdrowotnych!

Jest dobrym źródłem witaminy C,  zawiera błonnik i niewielkie ilości B6, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Posiada również liczne przeciwutleniacze (kwas cytrynowy, hesperydyna, diosmina i d-limonen.)  

Dodanie soku z cytryny lub skórki to doskonały sposób na wzmocnienie smaku dań bez większych ilości soli!

Smacznego!

Patrycja Ługiewicz

Founder, redaktor, autor

Oddech Ognia 

Oddech Ognia 

Oddech Ognia, znany także jako Kapalabhati, to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i powszechnie stosowanych technik oddechowych...