Aromatyczna, sycąca i orzeźwiająca wegańska zupa cytrynowa z ciecierzycy, marchewki, szpinaku, tahini i ryżu! To smak, który przywiozłam ze sobą z wakacji w Grecji.

Hmm.. Ale mnie wzięło na wspomnienia, aż napłyneła mi ślinka i poczułam smak tamtego lata… Klasyczne souvlaki,  gyros, greckie sałatki,  pikantne dipy z bakłażana, baklava.. No i oliwki, kapary, pita i feta, najlepsze jakie kiedykolwiek próbowałam. Wracając do przepisu to moja wersja greckiej zupy avgolemono, w której zakochałam się w Grecji – zupa cytrynowa tradycyjnie przyrządzana z kurczaka, orzo i warzyw.

Jednak zamiast ciężkiej śmietany zupę zagęszczamy tahini, dzięki czemu jest jedwabista i delikatnie orzechowa. Nasza wersja jest również zrobiona z ciecierzycy zamiast kurczaka.

Jest to wspaniała, szybka w przygotowaniu zupa na wiosenne dni. 

Kuchnia

Wegańska

;

Czas przygotowania

30 min

Porcje

Dla 4 osób

Zaawansowanie

Bardzo łatwy

Składniki na zupę cytrynową z ciecierzycą: 

  • oliwa z oliwek 
  • cebula
  • marchewki
  • czosnek
  • bulion warzywny  lub woda
  • ryż orzo
  • ciecierzyca
  • tahini  
  • sok z cytryny (około 3 – 4 duże cytryny)
  • szpinak
  • koperek
  • sól + pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obrać i umyć, następnie rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Podsmażyć cebulę i marchewkę około 5 – 7 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.

Dodać bulion lub wodę oraz ciecierzycę i ryż. Zmniejszamy ogień pozostawiamy w delikatnym wrzeniu 7-8 minut.

Po ugotowaniu dodaj tahini, sok z cytryny, szpinak i  dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj koper i przyprawy według uznania. 

Dodatki:

Domowy chleb, chlebki naan

zupa cytrynowa z ciecierzycy

Cytryny są niezwykle wszestronne w kuchni. Wzmacniają ostry smak i kwiatowy aromat w potrawach, sprawiają, że dania stają się lekkie i orzeźwiające. Ponadto cytryny mają wiele zalet zdrowotnych!

Jest dobrym źródłem witaminy C,  zawiera błonnik i niewielkie ilości B6, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Posiada również liczne przeciwutleniacze (kwas cytrynowy, hesperydyna, diosmina i d-limonen.)  

Dodanie soku z cytryny lub skórki to doskonały sposób na wzmocnienie smaku dań bez większych ilości soli!

Smacznego!

Patrycja Ługiewicz

Founder, redaktor, autor