Aromatyczna, sycąca i orzeźwiająca wegańska zupa cytrynowa z ciecierzycy, marchewki, szpinaku, tahini i ryżu! To smak, który przywiozłam ze sobą z wakacji w Grecji.
Hmm.. Ale mnie wzięło na wspomnienia, aż napłyneła mi ślinka i poczułam smak tamtego lata… Klasyczne souvlaki, gyros, greckie sałatki, pikantne dipy z bakłażana, baklava.. No i oliwki, kapary, pita i feta, najlepsze jakie kiedykolwiek próbowałam. Wracając do przepisu to moja wersja greckiej zupy avgolemono, w której zakochałam się w Grecji – zupa cytrynowa tradycyjnie przyrządzana z kurczaka, orzo i warzyw.
Jednak zamiast ciężkiej śmietany zupę zagęszczamy tahini, dzięki czemu jest jedwabista i delikatnie orzechowa. Nasza wersja jest również zrobiona z ciecierzycy zamiast kurczaka.
Jest to wspaniała, szybka w przygotowaniu zupa na wiosenne dni.
Kuchnia
Wegańska
Czas przygotowania
30 min
Porcje
Dla 4 osób
Zaawansowanie
Bardzo łatwy
Składniki na zupę cytrynową z ciecierzycą:
- oliwa z oliwek
- cebula
- marchewki
- czosnek
- bulion warzywny lub woda
- ryż orzo
- ciecierzyca
- tahini
- sok z cytryny (około 3 – 4 duże cytryny)
- szpinak
- koperek
- sól + pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać i umyć, następnie rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Podsmażyć cebulę i marchewkę około 5 – 7 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
Dodać bulion lub wodę oraz ciecierzycę i ryż. Zmniejszamy ogień pozostawiamy w delikatnym wrzeniu 7-8 minut.
Po ugotowaniu dodaj tahini, sok z cytryny, szpinak i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj koper i przyprawy według uznania.
Dodatki:
Domowy chleb, chlebki naan
Cytryny są niezwykle wszestronne w kuchni. Wzmacniają ostry smak i kwiatowy aromat w potrawach, sprawiają, że dania stają się lekkie i orzeźwiające. Ponadto cytryny mają wiele zalet zdrowotnych!
Jest dobrym źródłem witaminy C, zawiera błonnik i niewielkie ilości B6, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Posiada również liczne przeciwutleniacze (kwas cytrynowy, hesperydyna, diosmina i d-limonen.)
Dodanie soku z cytryny lub skórki to doskonały sposób na wzmocnienie smaku dań bez większych ilości soli!
Smacznego!
Patrycja Ługiewicz
Founder, redaktor, autor
Moc czakr: Czakra sakralna – jak ją zrównoważyć?
Czakra sakralna, czyli druga z kolei czakra, znajduje się nad czakrą podstawy, w okolicy podbrzusza i jest odpowiedzialna za...
Moc czakr: Czakra podstawy – jak ją zrównoważyć?
W tym artykule powiemy sobie o tym jak działa zrównoważona czakra Muladhara czyli czakra podstawy / korzenia, a także skutkach...
Czym są czakry i za co odpowiadają?
Założę się, że każda z Was kiedyś chociaż raz usłyszała pojęcie “Czakry”. Mogłoby to być coś w stylu ”chyba masz zablokowaną...
Czym charakteryzują się dobre akcesoria do jogi?
Dobre akcesoria do jogi, czyli jakie? To jest pytanie, które zadają sobie najczęściej osoby początkujące! Odpowiedź jest jednak...
Jak wybrać kadzidło dla siebie? – rodzaje kadzideł i ich właściwości
Na rynku mam szeroki asortyment jeśli chodzi o kadzidełka, ale jak wybrać kadzidło najlepsze dla Ciebie? To nie lada wyzwanie...
Krąg kobiet – święta przestrzeń boskiej kobiecości
Krąg kobiet to zgromadzenia kobiet, dla kobiet. To przestrzeń do łączenia się, dzielenia się i wzmacniania.. Nasze pra pra pra...