Aromatyczna, sycąca i orzeźwiająca wegańska zupa cytrynowa z ciecierzycy, marchewki, szpinaku, tahini i ryżu! To smak, który przywiozłam ze sobą z wakacji w Grecji.
Hmm.. Ale mnie wzięło na wspomnienia, aż napłyneła mi ślinka i poczułam smak tamtego lata… Klasyczne souvlaki, gyros, greckie sałatki, pikantne dipy z bakłażana, baklava.. No i oliwki, kapary, pita i feta, najlepsze jakie kiedykolwiek próbowałam. Wracając do przepisu to moja wersja greckiej zupy avgolemono, w której zakochałam się w Grecji – zupa cytrynowa tradycyjnie przyrządzana z kurczaka, orzo i warzyw.
Jednak zamiast ciężkiej śmietany zupę zagęszczamy tahini, dzięki czemu jest jedwabista i delikatnie orzechowa. Nasza wersja jest również zrobiona z ciecierzycy zamiast kurczaka.
Jest to wspaniała, szybka w przygotowaniu zupa na wiosenne dni.
Kuchnia
Wegańska
Czas przygotowania
30 min
Porcje
Dla 4 osób
Zaawansowanie
Bardzo łatwy
Składniki na zupę cytrynową z ciecierzycą:
- oliwa z oliwek
- cebula
- marchewki
- czosnek
- bulion warzywny lub woda
- ryż orzo
- ciecierzyca
- tahini
- sok z cytryny (około 3 – 4 duże cytryny)
- szpinak
- koperek
- sól + pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać i umyć, następnie rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Podsmażyć cebulę i marchewkę około 5 – 7 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
Dodać bulion lub wodę oraz ciecierzycę i ryż. Zmniejszamy ogień pozostawiamy w delikatnym wrzeniu 7-8 minut.
Po ugotowaniu dodaj tahini, sok z cytryny, szpinak i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj koper i przyprawy według uznania.
Dodatki:
Domowy chleb, chlebki naan
Cytryny są niezwykle wszestronne w kuchni. Wzmacniają ostry smak i kwiatowy aromat w potrawach, sprawiają, że dania stają się lekkie i orzeźwiające. Ponadto cytryny mają wiele zalet zdrowotnych!
Jest dobrym źródłem witaminy C, zawiera błonnik i niewielkie ilości B6, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Posiada również liczne przeciwutleniacze (kwas cytrynowy, hesperydyna, diosmina i d-limonen.)
Dodanie soku z cytryny lub skórki to doskonały sposób na wzmocnienie smaku dań bez większych ilości soli!
Smacznego!
Patrycja Ługiewicz
Founder, redaktor, autor
Miłość własna przez pryzmat tarota: Jak karty mogą wspierać naszą relację z samym sobą?
Droga Czytelniczko, czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak głęboko możesz poznać siebie? Jak odkryć te wszystkie zakamarki...
Fazy Przebudzenia Duchowego – Droga Ku Świadomości
Przebudzenie duchowe / aktywacja kundalini to podróż, która nie tylko zmienia sposób, w jaki postrzegamy świat, ale również...
Ajurweda: Jak starożytna mądrość wspiera nowoczesne życie?
Ajurweda, będąca jedną z najstarszych na świecie tradycji medycznych, jest niezwykle bogatym systemem filozofii, praktyki i...
Czakra trzeciego oka – jak ją zrównoważyć?
Czakra trzeciego oka, zwana także „Ajna”, znajduje się pomiędzy brwiami, nieco powyżej nasady nosa. Jest to miejsce, gdzie nasze...
Nów księżyca w Raku lipiec 2024
Nów księżyca to faza, podczas której Księżyc znajduje się między Ziemią a Słońcem, co sprawia, że jego oświetlona strona jest...
Czakra gardła – jak ją zrównoważyć?
Czakra gardła, znana również jako Vishuddha, jest piątą z siedmiu głównych czakr w systemie energetycznym człowieka. Znajduje...