Aromatyczna, sycąca i orzeźwiająca wegańska zupa cytrynowa z ciecierzycy, marchewki, szpinaku, tahini i ryżu! To smak, który przywiozłam ze sobą z wakacji w Grecji.
Hmm.. Ale mnie wzięło na wspomnienia, aż napłyneła mi ślinka i poczułam smak tamtego lata… Klasyczne souvlaki, gyros, greckie sałatki, pikantne dipy z bakłażana, baklava.. No i oliwki, kapary, pita i feta, najlepsze jakie kiedykolwiek próbowałam. Wracając do przepisu to moja wersja greckiej zupy avgolemono, w której zakochałam się w Grecji – zupa cytrynowa tradycyjnie przyrządzana z kurczaka, orzo i warzyw.
Jednak zamiast ciężkiej śmietany zupę zagęszczamy tahini, dzięki czemu jest jedwabista i delikatnie orzechowa. Nasza wersja jest również zrobiona z ciecierzycy zamiast kurczaka.
Jest to wspaniała, szybka w przygotowaniu zupa na wiosenne dni.
Kuchnia
Wegańska
Czas przygotowania
30 min
Porcje
Dla 4 osób
Zaawansowanie
Bardzo łatwy
Składniki na zupę cytrynową z ciecierzycą:
- oliwa z oliwek
- cebula
- marchewki
- czosnek
- bulion warzywny lub woda
- ryż orzo
- ciecierzyca
- tahini
- sok z cytryny (około 3 – 4 duże cytryny)
- szpinak
- koperek
- sól + pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać i umyć, następnie rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Podsmażyć cebulę i marchewkę około 5 – 7 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
Dodać bulion lub wodę oraz ciecierzycę i ryż. Zmniejszamy ogień pozostawiamy w delikatnym wrzeniu 7-8 minut.
Po ugotowaniu dodaj tahini, sok z cytryny, szpinak i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj koper i przyprawy według uznania.
Dodatki:
Domowy chleb, chlebki naan

Cytryny są niezwykle wszestronne w kuchni. Wzmacniają ostry smak i kwiatowy aromat w potrawach, sprawiają, że dania stają się lekkie i orzeźwiające. Ponadto cytryny mają wiele zalet zdrowotnych!
Jest dobrym źródłem witaminy C, zawiera błonnik i niewielkie ilości B6, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Posiada również liczne przeciwutleniacze (kwas cytrynowy, hesperydyna, diosmina i d-limonen.)
Dodanie soku z cytryny lub skórki to doskonały sposób na wzmocnienie smaku dań bez większych ilości soli!
Smacznego!

Patrycja Ługiewicz
Founder, redaktor, autor
Czy wdzięczność może być sposobem na życie?
Czy umiesz celebrować codzienność? Czy potrafisz cieszyć się małymi rzeczami? Często dopiero tragedie czy niechciane wypadki...
Uziemianie w duchowości i pracy z energią
Uziemienie w duchowości często określane jest też jako zakotwiczanie się, a jest to proces, który pozwala nam nawiązać...
Uziemienie w jodze – pozycja Góry (Tadasana)
Lowen powiedział: “My, istoty ludzkie, jesteśmy jak drzewa, zakorzenione jednym końcem w ziemi, a drugim sięgające ku niebiosom....
Brama Lwa – Portal 88
8 sierpnia to wyjątkowa data. Dlaczego? Ponieważ występuje zjawisko znane jako Brama Lwa Portal 88. Wtedy to słońce w Lwie...
Oddech Ognia
Oddech Ognia, znany także jako Kapalabhati, to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i powszechnie stosowanych technik oddechowych...
Pełnia Księżyca w Wodniku 2023
Nasz wszechświat to harmonia ruchu, rytmu i cykli, które są jak biologiczny zegar zarówno dla naszego ciała, jak i dla naszej...