Aromatyczna, sycąca i orzeźwiająca wegańska zupa cytrynowa z ciecierzycy, marchewki, szpinaku, tahini i ryżu! To smak, który przywiozłam ze sobą z wakacji w Grecji.
Hmm.. Ale mnie wzięło na wspomnienia, aż napłyneła mi ślinka i poczułam smak tamtego lata… Klasyczne souvlaki, gyros, greckie sałatki, pikantne dipy z bakłażana, baklava.. No i oliwki, kapary, pita i feta, najlepsze jakie kiedykolwiek próbowałam. Wracając do przepisu to moja wersja greckiej zupy avgolemono, w której zakochałam się w Grecji – zupa cytrynowa tradycyjnie przyrządzana z kurczaka, orzo i warzyw.
Jednak zamiast ciężkiej śmietany zupę zagęszczamy tahini, dzięki czemu jest jedwabista i delikatnie orzechowa. Nasza wersja jest również zrobiona z ciecierzycy zamiast kurczaka.
Jest to wspaniała, szybka w przygotowaniu zupa na wiosenne dni.
Kuchnia
Wegańska
Czas przygotowania
30 min
Porcje
Dla 4 osób
Zaawansowanie
Bardzo łatwy
Składniki na zupę cytrynową z ciecierzycą:
- oliwa z oliwek
- cebula
- marchewki
- czosnek
- bulion warzywny lub woda
- ryż orzo
- ciecierzyca
- tahini
- sok z cytryny (około 3 – 4 duże cytryny)
- szpinak
- koperek
- sól + pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać i umyć, następnie rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Podsmażyć cebulę i marchewkę około 5 – 7 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
Dodać bulion lub wodę oraz ciecierzycę i ryż. Zmniejszamy ogień pozostawiamy w delikatnym wrzeniu 7-8 minut.
Po ugotowaniu dodaj tahini, sok z cytryny, szpinak i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj koper i przyprawy według uznania.
Dodatki:
Domowy chleb, chlebki naan

Cytryny są niezwykle wszestronne w kuchni. Wzmacniają ostry smak i kwiatowy aromat w potrawach, sprawiają, że dania stają się lekkie i orzeźwiające. Ponadto cytryny mają wiele zalet zdrowotnych!
Jest dobrym źródłem witaminy C, zawiera błonnik i niewielkie ilości B6, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Posiada również liczne przeciwutleniacze (kwas cytrynowy, hesperydyna, diosmina i d-limonen.)
Dodanie soku z cytryny lub skórki to doskonały sposób na wzmocnienie smaku dań bez większych ilości soli!
Smacznego!

Patrycja Ługiewicz
Founder, redaktor, autor
Czym są grzyby Reishi i na co je stosować?
Szczerze mówiąc kiedy usłyszałam o “microdosingu” miałam mieszane odczucia. Jednak poczytałam trochę i zdecydowałam się...
Powitanie księżyca – Chandra Namaskar
Powitanie Księżyca znane w sanskrycie jako „Chandra Namaskara” (SHAHN-drah nah-muh-SKAR-uh), to seria asan wykonywanych w...
Pełnia w byku 19 listopada 2021 – zaćmienie księżyca
Pełnia w Byku będzie miał miejsce w piątek 19 listopada 2021 r. W tym czasie zaobserwujemy również częściowe zaćmienie księżyca....
Księżyc w Nowiu w Skorpionie 2021
Księżyc w Nowiu w skorpionie będzie miał miejsce 4 listopada 2021 roku, co to dla nas oznacza? Może na początek spójrzmy na sam...
Retrogradacja planet – jak może na nas wpłynąć?
W ostatnich latach na popularności zyskały zdania w stylu „Eh, Merkury jest w retrogradacji — dlatego wszystko jest takie...
Numerologia – czym jest i jak z niej korzystać?
Numerologia to nauka, która przedstawia znaczenie różnych liczb, kombinacji liczbowych, liter i symboli w Twoim życiu....