Aromatyczna, sycąca i orzeźwiająca wegańska zupa cytrynowa z ciecierzycy, marchewki, szpinaku, tahini i ryżu! To smak, który przywiozłam ze sobą z wakacji w Grecji.
Hmm.. Ale mnie wzięło na wspomnienia, aż napłyneła mi ślinka i poczułam smak tamtego lata… Klasyczne souvlaki, gyros, greckie sałatki, pikantne dipy z bakłażana, baklava.. No i oliwki, kapary, pita i feta, najlepsze jakie kiedykolwiek próbowałam. Wracając do przepisu to moja wersja greckiej zupy avgolemono, w której zakochałam się w Grecji – zupa cytrynowa tradycyjnie przyrządzana z kurczaka, orzo i warzyw.
Jednak zamiast ciężkiej śmietany zupę zagęszczamy tahini, dzięki czemu jest jedwabista i delikatnie orzechowa. Nasza wersja jest również zrobiona z ciecierzycy zamiast kurczaka.
Jest to wspaniała, szybka w przygotowaniu zupa na wiosenne dni.
Kuchnia
Wegańska
Czas przygotowania
30 min
Porcje
Dla 4 osób
Zaawansowanie
Bardzo łatwy
Składniki na zupę cytrynową z ciecierzycą:
- oliwa z oliwek
- cebula
- marchewki
- czosnek
- bulion warzywny lub woda
- ryż orzo
- ciecierzyca
- tahini
- sok z cytryny (około 3 – 4 duże cytryny)
- szpinak
- koperek
- sól + pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać i umyć, następnie rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Podsmażyć cebulę i marchewkę około 5 – 7 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
Dodać bulion lub wodę oraz ciecierzycę i ryż. Zmniejszamy ogień pozostawiamy w delikatnym wrzeniu 7-8 minut.
Po ugotowaniu dodaj tahini, sok z cytryny, szpinak i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj koper i przyprawy według uznania.
Dodatki:
Domowy chleb, chlebki naan
Cytryny są niezwykle wszestronne w kuchni. Wzmacniają ostry smak i kwiatowy aromat w potrawach, sprawiają, że dania stają się lekkie i orzeźwiające. Ponadto cytryny mają wiele zalet zdrowotnych!
Jest dobrym źródłem witaminy C, zawiera błonnik i niewielkie ilości B6, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Posiada również liczne przeciwutleniacze (kwas cytrynowy, hesperydyna, diosmina i d-limonen.)
Dodanie soku z cytryny lub skórki to doskonały sposób na wzmocnienie smaku dań bez większych ilości soli!
Smacznego!
Patrycja Ługiewicz
Founder, redaktor, autor
Miłość własna przez pryzmat tarota: Jak karty mogą wspierać naszą relację z samym sobą?
Droga Czytelniczko, czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak głęboko możesz poznać siebie? Jak odkryć te wszystkie zakamarki...
Krąg kobiet – święta przestrzeń boskiej kobiecości
Krąg kobiet to zgromadzenia kobiet, dla kobiet. To przestrzeń do łączenia się, dzielenia się i wzmacniania.. Nasze pra pra pra...
“Karma wróci”- ale czy na pewno?
Karma to jedno z najstarszych i najbardziej fascynujących pojęć, które od wieków przyciąga uwagę filozofów, religioznawców i...
Astrologia wedyjska Jyotish – życie zapisane w gwiazdach
Astrologia wedyjska, znana również jako Jyotish (co w sanskrycie oznacza „nauka o świetle”), to jedna z najstarszych nauk...
Kim jest przewodnik duchowy? – rola w procesie uzdrowienia
Termin “przewodnik duchowy” zyskuje na popularności w kręgach duchowych i terapeutycznych, a praca z energią, taka jak aktywacja...
Czakra korony – jak odblokować swoje duchowe dary?
Czakra korony, znana również jako siódma czakra lub Sahasrara, jest najwyższą czakrą w ciele energetycznym człowieka,...
Ustawienia systemowe Hellingera – praca z rodem
Ustawienia systemowe, znane również jako ustawienia rodowe, to forma terapii, która koncentruje się na odkrywaniu i...
Olej Chrystusowy i jego koncepcja
Koncepcja Oleju Chrystusowego, znanego również jako Święta Sekrecja (ang. Sacred Secretion) lub Chrism, odnosi się do...